Pages

26 marca 2013

“Unconsious” kolekcia od H a M!


H & M  =  Hungry &  Malnourished                                                            H & M  =  Hladní a podvýživení               


Nedávno sme publikovali na našom blogu článok o H a M a ich kolekcie z bio bavlny. Avšak na to aby bol bio produkt naozaj bio, sa musí dodržiavať aj ďalšie pravidlo, a to zaručiť taký plat, ktorý umožní dôstojný život pracujúcim, ktorí tvoria tento bio produkt. V tomto prípade H a M ako aj ostatné veľké textilné skupiny majú ešte ďaleko. 

Minimálny plat garantuje pracujúcim možnosť žiť svoj život dôstojne. Ide o  základné ľudské právo ako aj právo na prácu. Napriek tomu, v krajinách, kde sa vyrába oblečenie, ktoré nosíme, platy pracujúcich sa veľmi vzďaľujú od podmienok, ktoré by im zaručili dôstojný život.  


V Kambodži, je minimálny plat 61 US dolárov za mesiac. Je to príliš málo na pokrytie základných potrieb tých, ktorí ho dostávajú. Aj napriek odpracovaným nadčasom, pracujúci nie sú schopní sa prestravovať a starať sa o seba (ako aj o svoju rodinu). V posledných rokoch dochádza k  hromadnému odpadávaniu krajčírok na pracoviskách. Od roku 2011, skoro 2900 zamestnancov tohto sektora odpadlo na svojom pracovisku. 



H&M, Gap, Levis et Zara sú hlavnými nákupcami v Kambodži. Clean clothes kampaň vytvorila opis podnikov, ktoré majú veľké marže a môžu niečo urobiť pre tento región. Tieto podniky môžu zlepšiť situáciu pracujúcich v Kambodži, tým že sa angažujú, že budú platiť plat, ktorý zabezpečí minimálne existenčné podmienky. 


Kampaň Clean Clothes - CCC a Bern Deklarácia žiadajú plat pre minimálne existenčné podmienky pre všetkých!



Pošlite teraz žiadosť vedúcim v H&M, Gap, Levi's et Zara.


http://www.youtube.com/watch?v=p3cg83SByLM




Konajme ako vzdelaní konzumenti


Bio a fair trade
Pri každom nákupe oblečenia, zvažujte a uprednostnite tak ako je to len možné bio a fair trade produkty. 
Vyhnite sa vyhadzovaniu vášho oblečenia príliš často. Preto uprednostnite kvalitu!
Pamätajte na certifikáty Bio a Eco -Tex 100. Je takisto dôležité, aby ste nenosili systematicky príliš tmavé farby, aby sa znížili používanie chemických a zdraviu škodlivých produktov. 

Pre etické nakupovanie 
Začnite s nákupom u značiek - predajcov, ktorí komunikujú transparentným spôsobom, ohľadom nákupu - výroby oblečenia a angažujú sa serióznym spôsobom pre zlepšenie pracovných podmienok. 

Príliš lacné!
I keď nemáme toľko informácií o tom, ako dlho trvá vytvoriť oblečenie, je to náročná práca. Na protest proti vojne cien, zrieknite sa akcií, ktoré sa vám zdajú príliš dobré, ako napr. Tričká pod 7 euro. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára