Pages

26 marca 2013

Čo je presne bio bavlna?



 Čo znamená pojem bio bavlna? Dovoľte nám, vysvetliť vám to...!

Bavlna je vytvorená z vlákna, ktorá je vytvorená bavlnovníkom. Bavlnovníky rastú v krajínách, kde je teplo a krásne. Preto rastú v krajinách ako je Afrika a India. Rastliny produkujú krásne malé biele vlákna, ktoré vyzerajú ako klbká s bavlnou
Bio bavlna znamená, že je pestovaná z  rastlín, ktoré nie sú geneticky modifikované a bez použitia chemikálií pri pestovaní, ako sú pesticídy a umelé hnojivá. Takže tieto rastliny  nie sú vyklonované vedcami v laboratóriu a neboli hnojené na poliach umelými hnojivami.
Farmári sú naozaj bystrí a používajú prírodné alternatívy namiesto chemických pesticíd ako napríklad Neem olej, ktorý sa získava zo semiačok. Hmyz, ktorý sa živí  na bavlnovníkoch, sa takto “udržiava na uzde”. Takisto pestujú spolu s bio bavlnou aj iné rastliny, ktoré prilákajú priateľský hmyz alebo odstrašia nepriateľský hmyz, aby mohla narásť krásna bavlna. Dokonca sa používa kravská urea na ochranu bavlnovníkov.
Sme  tak trochu milovníkmi bio bavlny.  Bio bavlna je lepšia pre farmárov (a ich rodiny), ktorí ju pestujú, životné prostredie, ľudí, ktorí ju transformujú na krásne oblečenie, a štastných ľudí, ktorí ho nosia...

Takéto krásne oblečenie pre deti z bio bavlny je k dispozícii na web stránke BIODIVA.EU. Dôvody prečo nakupovať práve tu sú nasledovné: 

1.Bio bavlna je lepšia pre vás a vašich najmenších
Bio bavlna je jemnejšia, dýchateľnejšia a nespôsobuje alergie a ekzémy, keďže v nej nie sú žiadne škodlivé chemikálie, ktoré dráždia pokožku vášho bábätka.
2.Znamená to, že farmári a ich rodiny majú šťastnejší život
Farmári nemusia pracovať s  nebezpečnými pesticídami a majú takisto lepšiu výplatu za svoju prácu. 
3. Pestovanie bio bavlny dáva  našej krásnej planéte zaslúžený oddych
Pri pestovaní bio bavlny nie sú zahrnuté žiadne hrozné chemikálie, čo sú dobré správy pre náš eko systém, a nepoužíva sa toľko vody, ako pri pestovaní konvenčnej bavlny alebo GM modifikovanej bavlny. ( v skutočnosti sa farmári spoliehajú na dážď)
4. Výrobca bio oblečenia, ktoré ponúkame podporuje Global Organic Textile štandarty, tým že získal certifikáciu ako značka
Pri dodávateľoch bavlny sa dbá na výber takých, ktorým záleží na procese výroby, keďže výrobcovi záleží na tom, aby bolo o každého postarané dobre. Napríklad v Indii, farmári dostávajú vyššiu odmenu, ako aj fair trade ocenenie, za to že sú bio pestovateľmi bavlny. Bavlna je spracovaná FLO certifikovaným registrovaným dodávateľom, predtým ako je distribuovaná do výroby, kde sa z nej šije oblečenie. 
 5. Zaistenie, že ľudia pracujú v šťastnej  fabrike
Pre výrobcu je dôležité, aby všetci ľudia, ktorí šijú oblečenie vo výrobni, mali výborné pracovné podmienky a mali férovú výplatu. Najlepší spôsob je sa uistiť, že sú splnené kritériá Sociálnej Zodpovednosti  8000 štandart.  Preto výrobne, kde sa dáva šiť bio oblečenie pre deti musia mať tento Social Accountability  8000 standard - SA8000 certifikáciu. Táto presahuje dokonca sociálne štandarty ktoré sú v GOTS. Napríklad, dodávatelia podporujú svojich pracovníkov A ich rodiny so zdravotným poistením, čo je veľmi dôležité v krajinách so žiadnym zdravotným systémom. 
 6. Výrobca bio oblečenia dáva 1 percento z obratu trom enviromentálnym charitám
 Všetko oblečenie je zabalené v rozložiteľných geneticky nemodifikovaných obaloch vyrobených zo zemiakov...doslova môžete položiť zvyšky z obalu na svoj kompost!
7. Kto vyrába toto krásne bio detské oblečenie?
Ide o dizajnérov, ktorí kontroluje výrobne, aby prediskutoval s nimi nové kolekcie. Výrobne sú v Turecku, Indii a Portugalsku. 
Farmári, ktorí pracujú v rámci kooperatívy a dostávajú za svoju prácu férovú odmenu. 
Fabrika
Vo fabrike sa bavlnené chumáče transformujú na bavlnenú látku. Všetci  vo fabrike majú nad 19 rokov a dostávajú férovú odmenu, stály plat za svoju ťažkú prácu a pracujú iba tak dlho, aby mali čas na spánok a svoju rodinu. Teraz je vo výrobni  500 pracovníkov.  Bolo vytvorených veľa nových pracovných miest.

8. Nabvharat sirotinec a jeho podpora

Za minulý rok bolo venované sirotincu v Indii  4 500 libier. Peniaze boli venované hlavne na vzdelávanie a hračky. 



Sú pre vás tieto dôvody dôležité pri kúpe bio oblečenia alebo vám stačí fakt, že oblečenie je z bio bavlny?





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára